Свят

Черният лешояд Барнаби се завърна в родния си зоопарк

След тримесечна рехабилитация в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани, черният лешояд Барнаби се завърна в родния си зоопарк Parc des Oiseaux във Франция.

Птицата беше дарена от Parc des Oiseaux за освобождаване в България, в рамките на проект “Светло бъдеще за черния лешояд“, с цел възстановяване популацията на вида. След като прекарва четири месеца в дивата природа лешоядът Барнаби претърпя инцидент и бе спасен от екипа на Спасителния център. Благодарение на сателитния предавател, прикачен към птицата еколозите от „Зелени Балкани“ успяват да определят мястото на инцидента. В Спасителния център счупеното крило на лешояда е фиксирано с превръзка и той премина възстановяваща терапия. За съжаление крилото не успява да се възстанови напълно и Барнаби няма да може да бъде върнат в дивата природа.

Тъй като Барнаби е ценна за вида си птица, ще продължи да бъде част от програмата за възстановяване на черният лешояд и ще получи възможността да създаде поколение във волиерни условия. Преди броени дни беше изпратен в Parc des Oiseaux, където всъщност е излюпен и където ще стане част от размножителна програма.

Природозащитен статут

Източник: greenbalkans.org

Снимки: Parc des Oiseaux

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *