АктуалноРаднево

Щъркелово гнездо в Раднево

За поредна година, едно от емблематичните за Раднево щъркелови гнезда в Гаров квартал, е пълно. Новото поколение бели щъркели е излюпено и радва минувачите по улица „Магда Петканова“. Буреносните дъждове и градушка, не успяха да навредят на новото поколение, забелязват се само щети по структурата на гнездото.

Белият щъркел е обичана птица. Освен, предвестник на пролетта, тя може да се превърне и в талисман на квартал или населено място. Интересна е привързаността на щъркелите към населените места. Те често гнездят по оживени улици или сгради.

Истината е, че много опасности дебнат този величествен вид. Не само по време на дългото пътешествие, което предприемат всеки сезон, но и на самото им място за гнездене. Над половината щъркелови гнезда в България са построени върху активни стълбове от електропреносната мрежа. Въможно е тежките надвиснали клони да предизвикват късо съединение, гнездата се запалват и изгарят. Друга възможност е щъркелите да изберат място за гнездене, там където не са желани, или са в потенцилна опасност. Федерация „Зелени Балкани“ са описали изчерпателно премеждията на белите щъркели и как всеки може да помогне за тяхното опазване. До този момент, повече от 200 щъркела са постъпили в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора. Над половината от тях са пуснати обратно в природата.

Не трябва да приемаме щъркелите за даденост, те не са само добре познатото тракане, докато се движим по улицата.

Препрарка към полезна информация за белия щъркел

Източник: https://greenbalkans.org