АктуалноЛюбопитно

Имате ли прекалено много вещи у дома?

Дали вие притежавате натрупаните от вас вещи, или те притежават вас? Вижте как да се справите с проблема.

Когато имате прекалено много излишни и ненужни неща у дома, непрекъснатото мислене за това как ще се справите с този проблем, отнема много емоционална енергия. Но това съвсем не е и най-големият проблем – задръстването на дома с вещи, с които просто не можете да се разделите, може да е индикатор на по-дълбоки емоционални състояния.

Вещите ви задържат в миналото

Причината да събирате неща е носталгията: снимки от времето, когато сте били млади, сувенири от ваканции, любими джинси, които отдавна не ви стават, покани, картички, писма, спортни трофеи и награди, рисунките и играчките на децата ви, от времето, когато те са били мънички… Няма нищо лошо да пазите някои неща от миналото си, които ви навяват положителни емоции, но ако имате кашони, препълнени с такива неща, това може да подсказва усещането ви, че най-добрите ви години са зад гърба ви.

Съвет

 Да се придържате към миналото означава да губите представа за бъдещето. Да мислите, че няма какво хубаво да ви се случи занапред, е много болезнено, а обграждането с предмети, които засилват тези мисли, може да влоши нещата. Важно е да започнете да си създавате нова визия за бъдещето. Ако не можете сами, обърнете се и към терапевт. Повтаряйте си, че разчистването на нещата от миналото ще отвори място за бъдещи добри преживявания.

Вещите, които пазите в шкафа

Шкафовете ви са пълни със сервизи, бижута, дрехи, които пазите за специални случаи. А във всекидневието си използвате обикновени функционални предмети и се обличате с най-много 2 от 10-те си талета. Това подсказва, че не се чувствате достатъчно ценни за красивите вещи и че сте перфекционист, който иска всичко да е идеално, преди да се наслади на любимите си неща.

Съвет

Трябва да излезете от тази зона на делничност и да започнете да празнувате всеки ден. Изхвърлете размъкнатите дрехи и почнете да носите красивите нови поли и панталони. Изхвърлете похабените посуда и вкарайте в употреба новите си сервизи. Започнете да се отнасяте към себе си като към ценен и заслужаващ човек.

Ненужните вещи на другите

Нямате проблем с ваши вехтории, но около вас е задръстено от вещи, които околните не изхвърлят. Това често се случва, когато нещата се предават на поколенията в семейството. На вас не ви трябват стари купчини със сервизи и мебели, които не ис знаят годините. Благодарение на носталгични чувства, домът ви прилича повече на музей, отколкото на дом.

Съвет

Не трябва да се обременявате с вещите, които са радвали други. Не е нелоялно да не ги съхранявате при себе си, когато те само отнемат от личното ви пространство. Нормално е да искате за пазите вещи, останали от хората, които са ви скъпи, но има и други начини да уважавате паметта им. Запазете възможно най-малко от вещите, а на останалите направете снимки, които да подредите в албум, преди да се разделите с тях.

Източник: rozali.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *